LEGO Mindstorms

Discutii generale despre robotica ...

Moderator: Mod. Robotica

LEGO Mindstorms

Postby mihai » 27 Jun 2006, 00:06

Are cineva de pe aici roboti LEGO Mindstorms? Se gasesc la noi in tara? Pe site-ul oficial nu exista shipping in Romania. Stiti mai multe? Din cate am citit eu sunt foarte bine conceputi, iar partea de programare (ce ma interesaza pe mine) este asigurata de un SDK robust, conceput pentru .NET Framework.
Uiltma versiune de roboti LEGO are niste facilitati foarte interesante. Puteti vedea aici: http://mindstorms.lego.com
Programming is understanding.
mihai
bistabil
bistabil

LEGO Mindstorms

Sponsor

Sponsor

Postby bogdan_iuly » 27 Jun 2006, 10:01

Nu am deloc experienta cu cumparaturile din afara prin intermediul internetului, asa ca nu-ti pot da prea multe sfaturi :)

Eu ma gandesc ca ar fi o idee sa cauti magazine ale distribuitorilor care trimit in Romania sau sa cauti pe eBay sau Amazon, dar cred ca ai facut asta deja. :)
With your mind power, your determination, your instinct,
the experience as well, you can fly very high!
---------------------------------- Ayrton Senna

Website: http://www.inteligenta-artificiala.ro
Forum: http://forum.inteligenta-artificiala.ro
Portal de robotica: http://robotica.inteligenta-artificiala.ro
Director web de robotica: http://robodir.inteligenta-artificiala.ro
bogdan_iuly
MDGrape

Re: LEGO Mindstorms

Postby Ro-Bot-X » 27 Jun 2006, 13:38

mihai wrote:Are cineva de pe aici roboti LEGO Mindstorms? Se gasesc la noi in tara? Pe site-ul oficial nu exista shipping in Romania. Stiti mai multe? Din cate am citit eu sunt foarte bine conceputi, iar partea de programare (ce ma interesaza pe mine) este asigurata de un SDK robust, conceput pentru .NET Framework.
Uiltma versiune de roboti LEGO are niste facilitati foarte interesante. Puteti vedea aici: http://mindstorms.lego.com

Salut Mihai si bine ai venit pe forum. Eu am kituri Mindstorms RIS 2.0, am construit roboti cu care am participat la concursuri in SUA si in Europa la Eurobot (pentru Eurobot, Lego este prea restrans in resurse). Kiturile noi NXT nu s-au pus inca in vanzare. Abia din luna august vor aparea in magazine si online. Problema este ca nu stiu cum se pot cumpara din Romania. In principiu, daca ai pe cineva in strainatate (Italia, Germania, SUA...) iti poate cumpara si trimite un kit. Daca gasesti pe cineva (si eu caut) da de stire sa comandam mai multe, ca iese mai ieftin la transport. Si deoarece sunt in categoria jucarii, sunt scutite de vama.

Cat despre programare, sunt nenumarate medii, incepand cu cel grafic dat de Lego si apoi C, Java, Fortran, VB si altele. NXT va putea fi la randul lui programat in multe din cele enumerate, plus .net cum ai amintit si va putea fi folosit si in MS Robotics Studio. Interesant despre NXT este faptul ca va putea fi comandat de telefoane mobile si PDA-uri dotate cu Bluetooth.

Deci asteptam...
Ro-Bot-X
"Imaginatia e singura limita!"
Blog: SeriousRobotics.wordpress.com
Ro-Bot-X
procesor 3x86
procesor 3x86

Postby mihai » 28 Jun 2006, 01:15

Imi pare bine ca am descoperit aceasta comunitate! Cum s-a intamplat: Ma documentam in legatura cu limbajul C# (asta invat acum), si am dat pe site-ul Microsoft MSDN peste pagina Robotics Studio. De acolo am dat de LEGO Mindstorms. Cautand pe net detalii am dat de inteligenta-artificiala.ro .Un sentiment placut a fost acela ca am recunoscut si useri de pe forumul programare.org (unde sunt si eu user).
Eu sunt incepator in acest domeniu si pot spune ca nu am cunostinte de electronica/mecanica. In schimb imi place sa programez. De aceea am si recurs la LEGO Mindstorms: sunt usor de asamblat (nu necesita cunostinte...avansate in electronica/mecanica), iar eu ma pot concentra pe partea care ma intereseaza, programarea lor.
Am inceput sa ma documentez totusi si pe partea cealalta, sa citesc carti/reviste, sa urmaresc evenimente din domeniu.
Pote intr-un viitor o sa trec la lucruri serioase. Pana atunci experimentez...
Intrebare: Modelele existente de LEGO Mindstorms pe cati biti au procesorul?
Programming is understanding.
mihai
bistabil
bistabil

Postby Ro-Bot-X » 28 Jun 2006, 08:44

Controlerul "vechi" RCX are procesorul pe 8 biti (H8/3292), memoria de 32k din care firmware-ul ocupa mai mult de jumatate. Cel nou, NXT are procesorul pe 32 de biti (ARM7) si memorie libera cam de 106k (restul ?? ocupat de firmware).

Si mie mi-a placut usurinta si versatilitatea de a construi roboti cu Lego. Pe langa asta, este foarte usor sa inveti copii, deoarece nu ai nevoie de atelier de electronica si de prelucrari mecanice. Desigur ca pentru lucruri mai serioase e nevoie de un sistem adecvat, de exemplu VEX. Pacat ca in Romania nu avem importatori...
Ro-Bot-X
Ro-Bot-X
procesor 3x86
procesor 3x86

Postby Forever » 29 Nov 2007, 13:52

Ro-Bot-X wrote:Salut Mihai si bine ai venit pe forum. Eu am kituri Mindstorms RIS 2.0, am construit roboti cu care am participat la concursuri in SUA si in Europa la Eurobot (pentru Eurobot, Lego este prea restrans in resurse). Kiturile noi NXT nu s-au pus inca in vanzare. Abia din luna august vor aparea in magazine si online.

Acum ca au aparut (de mai bine de un an), cum ti se pare NXT-ul fata de versiunile anterioare ? Mai e asa restrans pentru participarea la Eurobot ?
Forever
bistabil
bistabil

Postby Ro-Bot-X » 29 Nov 2007, 22:36

Eu nu am pus mana pe un kit NXT inca. Am vazut unul la concurs, folosit de o alta echipa. Dar am urmarit cu atentie discutiile de le Lugnet inca de pe vremea cand era un proiect.

Ideea pe care mi-am facut-o este:
- NXT este un procesor foarte rapid, cu display integrat si porturi pentru 3+1 senzori si 3 motoare
- se pot folosi senzori compatibili ca de pilda: busola, gyro si altele
- se pot folosi senzori legati pe I2C (chiar si memorie)
- se poate folosi un motor port extender pentru mai multe motoare
- se pot folosi motoare si senzori Lego din kiturile anterioare
- foarte important, poate fi programat multitasking in C

Dar, pentru orice informatii amanuntite legate de acest kit, cautati pe net folosind motorul de cautare Yahoo, nu Google. Yahoo da rezultate pagini din america, Google din europa.
Ro-Bot-X
Ro-Bot-X
procesor 3x86
procesor 3x86

Postby Forever » 02 Mar 2008, 13:57

Care din cele 2 medii NBC si NXC e mai bun pentru programarea NXT-ului ? Sau sunt amandoua cam acelasi lucru ?
Forever
bistabil
bistabil

Postby Ro-Bot-X » 02 Mar 2008, 22:11

Nu am kitul NXT, deci nu am lucrat nici cu NBC nici cu NQC pentru NXT. Nu am idee care e mai bun. Dar, ca intotdeauna, cauta pe Google sau Yahoo. Yahoo o sa-ti dea mai multe rezultate din America, Google din Europa.
Ro-Bot-X
Ro-Bot-X
procesor 3x86
procesor 3x86

Postby Forever » 05 Mar 2008, 23:50

M-am uitat putin pe tutorialele si ghidurile celor 2 limbaje si NBC este asemanator cu un limbaj de asamblare, iar NXC e asemanator cu C. La liceu am lucrat in Pascal, iar assemblerul (pt 8086) si C-ul le stiu foarte vag...doar ce am facut putin la facultate. Cei care aveti mai multa experienta...ce e mai usor ? un limbaj de asamblare sau C ? Avand in vedere ca astea sunt pentru Lego, probabil ca au cam aceleasi posibilitati... dar care are structura mai usor de inteles ?

Si inca vreo cateva intrebari. Pentru RobotX profesorul a decis sa facem un robot cu mai multe microprocesoare. Cum pot acele microprocesoare sa comunice cu Lego ? Exista aceasta posibilitate ? la RCX se putea ? Si era prin NQC sau altfel ?
Forever
bistabil
bistabil

Postby Ro-Bot-X » 06 Mar 2008, 08:48

C este mult mai usor decat asamblare.

"Caramizile" Lego pot comunica intre ele wireless (RCX prin IR si NXT prin Bluetooth).

Pentru interfatarea unui alt microcontroller cu NXT, trebuie sa cauti detalii despre felul in care sunt facute legaturile la senzori si motoare. Stiu ca sunt pe 6 fire, dintre care 2 sunt alimentare (5V si 9V), unul este pentru semnal analogic, 2 pentru digital si unul pentru masa. Din cate stiu eu la una din intrari (poate cea de la senzorul ultrasonic) este legat portul serial I2C, deci prin asta ai putea sa comunici cu celalalt microcontroller.

Succes!
Ro-Bot-X
Ro-Bot-X
procesor 3x86
procesor 3x86

Postby Forever2 » 29 Oct 2008, 15:30

Vad ca nu mai mergea ID-ul Forever.
Vand LEGO Mindstorms NXT-ul, pentru ca dupa ce l-am folosit pentru RObotX 2008, sta degeaba pe sifonier. In plus vreau sa imi iau un ocular pentru telescop, si am nevoie de bani. Puteti sa ma contactati pe ID-ul: za_wishy@yahoo.com
Forever2
tranzistor
tranzistor

Postby Forever2 » 28 Nov 2008, 20:08

Vandut
Forever2
tranzistor
tranzistor

Postby elena » 04 Mar 2009, 13:21

Salut! Numele meu este Elena Rugina si sunt distribuitor Lego Mindstorms in Romania. Produsele care pot fi livrate le puteti gasi le site-ul http://mindstorms.lego.com. Eu lucrez cu reprezentanta Lego Mindstorms NXT din Grecia. Pentru mai multe detalii puteti sa ma contactati pe elyutza2003[arond]yahoo[punct]com
elena
tranzistor
tranzistor

Postby bogdan_iuly » 04 Mar 2009, 23:22

elena wrote:Salut! Numele meu este Elena Rugina si sunt distribuitor Lego Mindstorms in Romania. Produsele care pot fi livrate le puteti gasi le site-ul http://mindstorms.lego.com.

Puteti sa ne faceti, va rugam, si o oferta de pret?
Va multumim anticipat.

PS: Am editat putin adresa de mail, pentru a preveni cat de cat spam-ul.
With your mind power, your determination, your instinct,
the experience as well, you can fly very high!
---------------------------------- Ayrton Senna

Website: http://www.inteligenta-artificiala.ro
Forum: http://forum.inteligenta-artificiala.ro
Portal de robotica: http://robotica.inteligenta-artificiala.ro
Director web de robotica: http://robodir.inteligenta-artificiala.ro
bogdan_iuly
MDGrape

Postby Birkoff » 05 Mar 2009, 01:08

bogdan_iuly wrote:
PS: Am editat putin adresa de mail, pentru a preveni cat de cat spam-ul.

si eu as fi interesat sa vad niste preturi...

si editeaza si adresa de web, vad ca daca pun www nu merge, dar doar cu http merge
Informaţia înseamnă putere...
"Puterea este ceva aflat în tine însuţi. Ceva care controlează acţiunile tale şi totuşi este la comanda ta." - Carloss Castaneda

http://www.farsoft.far-php.ro - Pagina personala
Birkoff
procesor 0x86
procesor 0x86

Postby elena » 05 Mar 2009, 20:28

Salut!

2009 Price list

Effective from the 1st of January 2009
MINDSTORMS / Brick Sets
Education Resource Set 80.00 Euro
LEGO® MINDSTORMS® Education Base Set 320.00 Euro

Livrarea se face la domiciliu iar transportul este inclus in pret.

Setul de bază pentru LEGO Education conţine:

Caramida inteligenta NXT 1
Baterie reîncărcabilă 1
Servo-motoare interactive 3
Senzori de contact 2
Senzor de sunet 1
Senzor de lumina 1
Senzor ultrasonic 1
Cablu USB, 100 cm 1
Conector cabluri de diferite lungimi 7
Leduri 3
Convertor de cabluri (conectează leduril şi
senzorii/motorul la caramida NXT ) 3
Instrucţiuni de instalare, element de ansamblu etc Da
Casetă de depozitare, inclusiv tavă de sortare superioară şi inferioară Da

LIsta completa impreuna cu brosura o pot trimite prin email.
elena
tranzistor
tranzistor

Postby urban_jin » 06 Jul 2009, 00:34

Salut, ma cheama Alex.
Nu stiu daca mai intereseaza pe cineva, dar, am de vanzare un kit complet (plus alte piese) de Lego Mindstorms NXT. Il am din iunie 2009, l-am folosit foarte putin, si, acum sta in cutie.
Am in format .pdf si 2 carti despre programare in NXTG si C++ pentru acest kit.
Il dau cu 1000 lei si asigur si transportul pana la destinatar.
Ma puteti contacta la tel 0722 565 545 sau pe mail la urban_jin@yahoo.com .
urban_jin
tranzistor
tranzistor

Postby Undercity » 28 Dec 2009, 00:02

Salut, in cazul in care este cineva interesat dispun si eu de un set complet Lego Mindstorms. Pret 1000 ron. Email: undercityes@yahoo.com
Undercity
tranzistor
tranzistor

Postby nindesign » 26 Jun 2010, 11:11

As vrea sa va rog sa ma ajutati intr-o problema.... am un mindstorms NTX 2 si doi senzori accelerometru si anume DE-ACCM3D si ADIS16209, as vrea sa folosesc unul dintre ele intr-un robotele format cu NXT 2 in self-balancing, dar problema mea este ca nu stiu cum sa fac conexiunea pe "caramiduta", si nu stiu cum sa le fac sa comunice cu "caramida"..... multumesc tuturor celor care imi vor da un sfat
nindesign
tranzistor
tranzistor

Postby Ro-Bot-X » 26 Jun 2010, 15:19

Acesti senzori nu sunt pregatiti sa lucreze cu caramida NXT. Ai nevoie de un microcontroler la care sa legi senzorul DE-ACCM3D la 3 pini analogici (cate un pin pentru fiecare axa) si trebuie sa scrii in acest microcontroler un program care citeste toate axele si le scrie in niste registrii accesibili prin interfata I2C prin care comunica cu caramida NXT. Al doilea senzor foloseste interfata SPI, de asemenea trebuie legat la un microcontroler si apoi la NXT.

Pentru mai multe informatii despre cum functioneaza un senzor accelerometru conceput pentru NXT, citeste aici:
http://www.hitechnic.com/cgi-bin/commerce.cgi?preadd=action&key=NAC1040
Ro-Bot-X
Ro-Bot-X
procesor 3x86
procesor 3x86

Postby nindesign » 26 Jun 2010, 19:34

Ma puteti ajuta cu un tip de microcontroler si o schema , eventual o linie de cod cu care as putea reusi sa fac sa funcioneze acest robot in self-balamcing deoarece am intrat deja in panica, ca nu reusesc sa termin acest proiect pentru prezentare lui la licenta. Sau daca nu ce ma sfatuiti sa fac ca sa pot reusi? Multumesc, si astept cu interes rapunsul dvs
nindesign
tranzistor
tranzistor

Postby Ro-Bot-X » 26 Jun 2010, 19:46

Din pacate nu te pot ajuta cu mai mult, deoarece eu nu am construit asa ceva, desi am avut in plan sa o fac. Eu nu am gasit niste motoare sa satisfaca cerintele mele. E drept, cele de la NXT sunt bune, dar putin zgomotoase.

Ca idee, poti folosi un ATmega8 sau ATmega168 de exemplu, acesta are si pini analogici, si interfata I2C si se poate programa in Arduino (ca sa-ti fie mai usor). Daca cauti pe forumul Arduino "balancing robot" o sa gasesti chiar si exemple de cod pentru robot care se balanseaza, mi se pare chiar si ceva facut cu Lego. Probabil ca va fi mai usor sa cumperi o placa Arduino la care sa legi atat motoarele de la NXT cat si senzorul DE...3D. Cu mai multe nu te pot ajuta, pt ca nu pot face proiectul tau de la distanta. Din pacate, va trebui sa mucesti mult sa termini robotul la timp, deoarece ai multe teste de facut odata ca piesele sunt conectate corect si programul ajustat in mod corespunzator, pina in momentul in care robotul se balanseaza satisfacator. Eu am incercat mai demult sa fac un robot care se balanseaza, dar folosind un senzor ultrasonic care citeste distanta pina la masa si incearca sa tina aceasta distanta constanta, mentinand astfel echilibrul. Am vazut pe net astfel de roboti facuti din Lego, cauta si probabil vei gasi programul pentru ei.

Succes!
Ro-Bot-X
Ro-Bot-X
procesor 3x86
procesor 3x86

Return to Generalitati